ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Πηνελόπη Δέλτα, η κυρά των Αθηνών (1874-1941)

   Αποτέλεσμα εικόνας για πηνελοπη δελτα
   Η κυρά των Αθηνών! Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στα 1874. Ήταν κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη, ανθρώπων άκρως επιφανών δια το κοινωνικό και οικονομικό εύρος της εποχής τους. Η Πηνελόπη Δέλτα, γνωστή Ελληνίδα συγγραφέας, κυρίως για τα ιστορικά μυθιστορήματα και τα βιβλία της για τα παιδιά, αγαπήθηκε πολύ, κυρίως μετά τον αδόκιμο θάνατό της.
   Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε στην Αθήνα το 1882. Εκεί, η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον επιφανή Φαναριώτη και πλούσιο άνδρα και έμπορο Στέφανο Δέλτα, με τον οποίο απέκτησε τρεις κόρες. Επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια στα 1905. Γνωρίζει τον Ίωνα Δραγούμη, υποπρόξενο τότε της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Μαζί του αναπτύχθηκε ένας μεγάλος έρωτας! Πιστή, όμως, στις οικογενειακές και κοινωνικές αρχές-επιταγές της εποχής - και όχι μόνον - η Πηνελόπη απομονώνεται προσωπικά όταν στα 1908, ο Ίων Δραγούμης, συνδέεται με τη Μαρίκα Κοτοπούλη.
   Στα 1906 είχε μετακομίσει στη Φρανκφούρτη. Ακολούθως, στα 1913 βρίσκεται και πάλι στην Αλεξάνδρεια και στα 1916, οριστικά πλέον, στην Αθήνα. Ήταν η περίοδος που ο πατέρας της είχε εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων και, μάλιστα, ανέκδοτες πηγές μαρτυρούν για την άκρως στενή σχέση που είχε η οικογένεια Μπενάκη με τον Ελεύθεριο Βενιζέλο. Ο τελευταίος επισκεπτόταν συχνά την οικογένεια στον εξοχική τους οικία στην Κηφισιά.
   Στις 27 Απριλίου 1941, η Πηνελόπη Δέλτα προσπαθεί να αυτοκτονήσει παίρνοντας δηλητήριο και τελικά πεθαίνει στις 2 Μαΐου 1941, ενώ έχει ήδη αποπειραθεί άλλες δύο φορές να αυτοκτονήσει στο παρελθόν. Στον τάφο της, στον κήπο της αυλής της, ζήτησε και χαράκτηκε η λέξη ΣΙΩΠΗ! Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν ξεπέρασε ποτέ τον Ίωνα Δραγούμη, παρά το γεγονός ότι δεν απουσιάζουν και εκείνοι που θεωρούσαν "πλατωνική" την εν λόγω σχέση τους.
   Σημαντικά έργα της:
- Για την Πατρίδα (1909)
- Παραμύθι χωρίς όνομα (1910)
- Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου (1911)
- Τρελαντώνης (1932)
- Μάγκας (1935)
- Στα Μυστικά του Βάλτου (1937)

Δεν υπάρχουν σχόλια: