ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αφότου κοινωνήσουμε, λαμβάνουμε αντίδωρο;



Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι! Όταν κοινωνούμε τον Χριστό μας που είναι το υπέρ Παν Δώρον δε χρειάζεται το αντίδωρο {αντί του δώρου}. Ασφαλώς όμως και δεν είναι κακό να συμβαίνει, καθώς ως γνωστόν, οι χριστιανοί αφού μεταλάβουν, εσθίουν το αντίδωρο προκειμένου να επιτευχθεί μαζί με αυτό και η πλήρης κατάποση κάποιου μικρού μαργαρίτου που έχει παραμένει εντός της στοματικής μας κοιλότητας. Αν κοινωνούμε σωστά, δηλαδή καταπίνουμε απευθείας τη Θεία Κοινωνία χωρίς να μασήσουμε ανάμεσα στα δόντια μας, τότε δεν είναι απαραίτητον να λάβουμε αντίδωρο. Προσοχή όμως! Να εκλείψει ευθύς αμέσως η βλάσφημη συνήθεια συναδέλφων ιεροψαλτών που ευθύς αμέσως μετά τη θεία μετάληψη, ανέρχονται στο αναλόγιο και συνεχίζουν και ψέλνουν, αδιάφοροι αν εξέλθει κάποιος θείος μαργαρίτης! Προσοχή μεγάλη! Ενθυμούμαι ότι στη Σκήτη της Αγίας Άννης του Αγίου Όρους, το τυπικό μεταξύ άλλων λέγει ότι ο ιεροψάλτης μοναχός που θα μεταλάβει, μετά δεν επιστρέφει στο αναλόγιο αλλά κλείνει το στόμα του και σφραγίζει αυτό έως το πέρας της Θείας Λειτουργίας! Τώρα, κατά πόσον έχει εφαρμογή μετά τη Θεία Λειτουργία το ρηθέν υπό των Πατέρων "φεύγε και σώζου", καθείς ας απαντήσει εις τον εαυτόν του!
Παραπομπές:

Παναγόπουλου Δημητρίου, Το Αντίδοτον του θανάτου, εκδ. Νεκτάριος Παναγόπουλος, Αθήναι 1985,


Σκρέττα Νικοδήμου [Αρχιμ.], Η Θεία Ευχαριστία και τα προνόμια της Κυριακής κατά τη διδασκαλία των Κολλυβάδων [διδακτορική διατριβή], Μυγδονία, Θεσσαλονίκη 2008,


Μπακογιάννη Βασιλείου [Αρχιμ.], Η θεία κοινωνία, εκδ. Ι. Μητροπόλεως Νικοπόλεως, Πρέβαζα 1995,

Μπέμπη Γ., Η θεία ευχαριστία κατά την πατερικήν ερμηνείαν, στο περιοδικό "Εκκλησία", τεύχος 36, 1959[143-145],

Moreau, Les liturgies eucharistiques, Βρυξέλλες 1924, Zizioulas J., Being as communion, Λονδίνο 1986.

Ή σημερινή εκπομπή ΜΥΡΙΠΝΟΑ ΑΝΘΗ αφιερωμένη στον αυριανό εορταζόμενο Άγιο Ιερομάρτυρα Πλάτωνα!


Κατεβάστε ή ακούστε την όμορφη σημερινή ραδιοφωνική μας εκπομπή ΜΥΡΙΠΝΟΑ ΑΝΘΗ, αφιερωμένη στον αυριανό εορταζόμενο άγιο Ιερομάρτυρα Πλάτωνα! Καλή σας ακρόαση!
 

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ: Ανανεωμένο, ξεκούραστο, έμπειστο...!

    
     Το "Θεολογικό Υπόμνημα" ανανεώνεται καθημερινά. Πέρα από την προσωπική μου εργασία και διακονία (εργογραφία, ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεοπτικές παρουσιάσεις, πνευματικές ομιλίες και εκδηλώσεις), συμπεριλαμβάνεται και η ανάρτηση ποικίλων ειδήσεων κοινωνικού, πολιτιστικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ήδη προετοιμάζουμε τις ανάλογες κινήσεις προκειμένου, στο επόμενο χρονικό διάστημα, το "Θεολογικό Υπόμνημα" να μεταποιηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα παγκόσμιας προβολής και εμβέλειας! Ήδη η ροή των ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι τρέχουσα και ταχύρυθμη. Σας ευχαριστώ που, και τώρα και εσαεί, αγκαλιάζετε κάθε προσπάθειά μου να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο μας!

Φίδι σε πτήση της Scandinavian Airlines


     Χρειάστηκε η παρέμβαση του πιλότου όταν έντρομος άκουσε τις αεροσυνοδούς να φωνασκούν επειδή -ΑΚΟΥΣΟΝ - ΑΚΟΥΣΟΝ- ανακάλυψαν ένα φίδι 15 εκατοστών μέσα στο αεροσκάφος και ενώ αυτό ετοιμαζόταν για την απογείωσή του! Οι επιβάτες δεν αντιλήφθηκαν τίποτα και ευτυχώς, ένεκα της ψύχραιμης αντιμετώπισης του πιλότου στο αεροδρόμιο Arlanda της σουησικής πρωτεύουσας, το περιστατικό δεν είχε περαιτέρω συνέχεια. Το φίδι με προσοχή μεταφέρθηκε στο γρασίδι έξω από το αεροσκάφος  έως ότου ... εισέλθει σε άλλον πλέον φιλόξενο χώρο...!

Η Βόρεια Κορέα κλιμακώνει την ένταση...!


     Κλιμακώνει την ένταση στην Κορεατική χερσόνησο η Βόρεια Κορέα, καθώς δείχνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο να μην υπολογίζει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και του  ΟΗΕ για επικείμενες κυρώσεις εις βάρος της. Η Κίνα απομακρύνεται από την έως πριν σύμμαχό της, Βόρεια Κορέα, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο. Παρά την απομάκρυνση όμως, και τις αποστάσεις που διατηρεί η Κίνα , τονίζει προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεσή της στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας!

Πτώση ελληνικού ελικοπτέρου Apache AH-64D


Ένα ελληνικό επιθετικό ελικόπτερο τύπου Apache AH-64D, της αεροπορίας στρατού, κατέπεσε στις 09:00 σήμερα το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Ορφανού, κατά την εξέλιξη της άσκησης "ΣΑΡΙΣΑ- 2016".  Και οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου , αφού διακομίσθησαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο ΓΣΝΘ 424, είναι καλά στην υγεία τους. Προφανώς, το ελικόπτερο εκτελούσε προσθαλάσσωση και έκατσε στα αβαθή, υποστηρίζουν οι πρώτοι ειδικοί στις εκτιμήσεις τους! Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου είναι το πλέον επιθετικό ελικόπτερο που διαθέτει η αεροπορία στρατού και γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας!

Επίθεση καρχαρία σε γνωστή παραλία της Φλόριντα


     Μέσα σε διάστημα τριών μόλις ωρών , σε γνωστή παραλία της Φλόριντα, καρχαρίας έκαμνε την εμφάνισή του και αισθητή την παρουσία του. Επιτέθηκε με δαγκώματα σε τρεις άνδρες, ηλικίας 43, 36 και 16 ετών. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο διαμελισμού. Όσο για τον καρχαρία, προς στιγμήν, αποχώρησε...!